Skip to main content

Deelnemers


Aan het programma voor gebermte 2022 ‘In aanraking met een eeuweling’ werk(t)en mee: 

Andrés Lübbert

Andrés Lübbert is documentaire filmmaker wiens films te zien waren op meer dan 180 internationale filmfestivals in 20 verschillende landen. Met zijn films won hij 29 prijzen. Zijn roeping om sociale documentaires te maken maakte dat Andrés laureaat werd voor de prestigieuze Vocatio Award. Met zijn films vertelt Andrés vooral verhalen over zijn interculturele omgeving, migratie, Mensenrechten en maatschappelijke thema’s. (bron foto: cinevox.be)

Beeld-atelier ABK Mortsel 1

Voor deze eerste bijdrage aan gebermte van de ABK Mortsel schilderden leerlingen van de 2de graad van het beeldatelier “de berm” na op een idyllische manier met veel liefde voor de natuur. David Hockney inspireerde hen met zijn waanzinnige landschappen. In zo´n landschappen wil dit jeugdig talent ook wel eens wandelen. Kom naar de berm en spot er een oase van rust en groen, ergens bij de paddenstoelen op de berm kan je genieten van kleurrijke schilderwerken van de leerlingen Academie Mortsel (4de, 5de en 6de leerjaar). Het beeldatelier wordt begeleid door Jente De Wit.

Felix Madrazo

Felix Madrazo werd geboren in Saltillo, Mexico. Hij is architect, stedenbouwkundige, onderzoeker en docent aan verschillende universiteiten. Hij stond ook mee aan de wieg van de architectuur studio IND [Inter.National.Design] en van de onderzoeksgroep Supersudaca. Samen met Professor Winy Maas schreef hij de boeken City Shocks en Copy Paste uitgegegeven door Nai010 Press.

Geert Lemahieu

Geert Lemahieu woont in Mortsel. Als gepassioneerd dichter coördineert hij de poëzieactiviteiten van kunstkring Sirkel (Mortsel). Voor Gebermte bedacht Geert onder meer de installatie ‘Kerkhof van de gesneuvelde dichters’. Hij bracht in 2017 een eerste bundel uit “Woorden om te delen” (uitgave in eigen beheer). Zijn werk gaat veelal over echtheid, tederheid, kwetsbaarheid en verlies. Geert haalt inspiratie uit zijn observaties van het alledaagse leven en kan dan heel typerend een beeld oproepen met woorden.

Hadas Cnaani

Hadas Cnaani is een Israëlische kokkin en een moeder. Ze groeide op met gerechten afkomstig uit verschillende culturen. Haar interesses zijn: voeding, medicinale kruiden en Aziatische cultuur.

Hannah Van den Broeck

Hannah Van den Broeck is een Masterstudent landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen. Momenteel werkt ze aan haar thesis rond het erkennen en ontwerpen met levende gemeenschappen op plaatsen van spontane stadsnatuur. De Berm dient hiervoor als case-study.

Jan Hautekiet

Jan Hautekiet is producer, radiomaker, muzikant en schrijver. Hij werkte 40 jaar voor de openbare omroep VRT en componeerde voor diverse opdrachtgevers. Als muzikant deed hij de afgelopen 40 jaar sessiewerk voor binnen- en buitenlandse artiesten en projecten. Jan Hautekiet is voorzitter van Cultuurloket, Rosas en Sabam. Hij schrijft ook over communicatie.

Project-atelier ABK Wilrijk

 

Het projectatelier van de academie van Wilrijk tast de grenzen van de moderne en hedendaagse kunst af door verschillende beeldende kunstvormen samen te brengen: installaties, video, performance, fotografie, conceptuele kunst, land-art, tekenen, schilderen, beeldhouwen, architectuur,… Het atelier wordt begeleid door Evi Flamand.

Johanna Pas

Johanna Pas (zij/die) leest, schrijft, redigeert, vertaalt en verkoopt boeken. Haar engagement lokte haar vaak weg van het papier, maar als Klimaatdichter vond ze vorig jaar eindelijk een evenwicht tussen woord en daad. Ze publiceerde drie dichtbundels en vertaalde werk van Kae Tempest, Dorothy Porter en Emma Donoghue. Samen met kunstenaars uit andere disciplines organiseerde ze diverse tentoonstellingen waarin tekst en beeld elkaar versterkten. Johanna zoekt met haar eigen 3D-poëzie en optredens naar manieren om haar gedichten tastbaar te maken. Sinds 2015 runt ze LGBTQ-boekhandel Kartonnen Dozen. www.johannapas.be.

Lies Van Gasse

Lies Van Gasse dicht met verf als beeldend kunstenaar en schildert met woorden als dichter. Woord en beeld gaan in haar werk hand in hand. Daarnaast is Van Gasse als leraar verbonden aan de academie van Deurne (opleiding Beeld en Woord-in-Beeld) en Lier (opleiding Schrijven). Van Gasse zette zich in 2008 op de kaart als dichter met haar debuut Hetzelfde gedicht steeds weer, wat een groot succes werd bij lezers en critici. Ze won reeds diverse prijzen zoals de Dirk Martens-prijs voor de cross-medialiteit van haar werk. In 2019 maakte ze een theatervoorstelling naar haar gelijknamige boek Een Held. Haar laatste bundel beestjes verscheen in 2021 bij Wereldbibliotheek. In 2022 werd ze samen met Yannick Dangre, Ruth Lasters, Lotte Dodion en Proza-K opgenomen in de stadsdichterspoule van de stad Antwerpen.

Geert De Blust

Geert de Blust is landschapsecoloog en ruimtelijk planner, met een bijzondere interesse voor  de wisselwerking tussen ecologisch functioneren en ruimtelijke ontwikkelingen. Als onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen brengt hij diverse onderwerpen in relatie met landschapsecologie: ruilverkavelingen, landinrichtingen, landgebruik, de indeling in ecodistricten, klimaatadaptatie, multifunctioneel ruimtegebruik…..

Marie Darah

Marie Darah is een franstalige multi-artiste: ze is acteurisse, auteurisse en slammereuse, genderfluid en veganist. In 2021 werd Marie Belgische en Europees kampioene slam-poëzie. In de bundel “Bruxelles se conte en 2020” kwam de eerste Bookleg van Marie uit onder de titel “Depuis que tu n’as pas tiré”, uitgegeven bij Maelström. Het gaat om een literaire creatie die zich tussen een vertelling en slam-poëzie situeert. Door de begrippen gelijkheid en ruimdenkendheid in vraag te stellen vindt zij de schijn van evenwicht om vooruit te kunnen komen en haar eigen weg uit te vinden te midden van een intersectionale rotonde.

Pieter Van den Broeck

Pieter Van den Broeck is professor ruimtelijke planning aan de KU Leuven. Hij onderzoekt hoe lokale gemeenschappen alternatieve vormen van stedenbouw tot stand brengen, en of ze daarbij al dan niet machtsrelaties wijzigen.

Sara Eelen

Sara Eelen ziet poëzie in alles. Ze legt dit vast in film, foto, audio en tekst. Haar werk werd meermaals gepubliceerd, waaronder in Hard//Hoofd, De Revisor, Het Liegend Konijn en Papieren Helden. Haar videogedicht ‘Slapen niet waken’ werd genomineerd voor de verhalenwedstrijd van het Internationaal Literatuurfestival Utrecht 2021 en geselecteerd voor het Press RECORD filmfestival 2022. Eerder won ze prijzen bij FRAPPANT TXT, de Babylon Interuniversitaire Literaire Prijs en de Poëzieprijs Stad Harelbeke. Sara is actief kernlid bij de Klimaatdichters en Hart boven Hard. Ze zoekt naar een verbindende, diepgravende manier van activisme. De natuur is prominent aanwezig in haar werk, zij het als achtergrond, metafoor of als emotionele dwangsom. Momenteel studeert ze Video en Filmkunst aan het Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en werkt ze aan een langspeel videogedicht.  Dit najaar verschijnt haar debuutbundel bij Uitgeverij Vrijdag.

Sofia Saavedra Bruno

Sofia Saavedra Bruno leidt complexe projecten bij ORG en is Post Doc onderzoeker bij het departement architectuur van de KU Leuven. Zij is mede-oprichter van Supersudaca, een internationaal netwerk van architecten en planners. Sofia promoveerde in 2021 met een onderzoek over het onderhandelen van Landed Commons en hun bestuur, meer specifiek de case van trage wegen. Gebermte en de bermen waren één van de cases die ze bestudeerde. Na haar studies aan de Universiteit Gent en het Berlage Instituut combineerde ze de planningspraktijk met onderzoek in Nederland, Frankrijk, het (Nederlands) Caribisch gebied en Latijns Amerika. Haar onderzoek gaat vooral over Planning en duurzame ontwikkeling, cruise tourisme , governance of the commons, actie onderzoek en sociale innovatie.

Stefan Heulot

Stefan Heulot begon met het schrijvan gedichten rond zijn 16de, na een verblijf van 2 jaar in Zaïre. Sindsdien publiceerde hij verschillende gedichten en won hij er ook prijzen mee. Van januari 2017 tot eind 2019 werd Stefan Wijkdichter van Zurenborg en maakte hij deel uit van het collectief WoordWasDraad. Samen met Johanna Pas en Runa Svetlikova zette hij het project Woeker! op poten, een weekend rond poëzie en beeldende kunst, ism Sylvie Marie en Xavier Roelens.

Super-sudaca

Supersudaca (een woordcombinatie van een deugd en scheldnaam voor Latijns Amerikaanse immigranten) is een internationale groep architecten  met één gemeenschappelijke zorg: de vele mogelijkheden van architectuur te verkennen. De laatste tijd varieerden deze van wereldwijd onderzoek – zoals het rapport over Caribisch massa toerisme, China’s export, collectieve huisvesting … – naar ‘directe acties’ in de openbare ruimte, community workshops, het organiseren van wedstrijden en lesgeven aan verschillende universiteiten. Supersudaca gaat op zoek naar kruisbestuivingen tussen ideeën, onderzoekt meerdere waarheden en vertrouwt op de samenwerkingspatronen die voortkomen uit hun open organisatiestructuur. www.supersudaca.org. Deelnemers namens Supersudaca: Juan Pablo Corvalan, Stephane Damsin, Felix Madrazo, Ana Rascovsky, Sofia Saavedra Bruno, Max Zolkwer

Willy Thomas

Willy Thomas is acteur en schrijver. Zijn meest gekende werken zijn: in Vlaamse Velden (2014), Kongo (1997) en Met Man en Macht (2013). Sinds juni 2016 is Willy Thomas artistiek directeur van ARSENAL / LAZARUS in Mechelen. Hij is ook de bezieler en trekker van het bijzondere Mechelse stadsproject The Life of Mechelen en De Grond der Dingen.

Froefroe

FroeFroe maakt en speelt artistiek eigenzinnig, multidisciplinair figurentheater dat jong en oud begeestert. Door actief in te zetten op spreiding wil FroeFroe een zo groot mogelijk publiek bereiken. FroeFroe is daarnaast een open huis, waarin zowel de rijpere artiest als jong talent een plek heeft. FroeFroe doorbreekt de grenzen van het figurentheater. (bron foto: www.froefroe.be)

Johan Petit

Johan Petit is acteur, cabaretier en een drijvende krachten achter het theatergezelschap MartHa!tentatief. De voorstellingen van Petit focussen op de verteller die hij is; immer frontaal, dwars door de vierde wand, virtuoos schakelend tussen de verschillende vertelstandpunten. Petit maakte vier voorstellingen waarin hij het personage “Klein Jowanneke” vertolkte. Wereldfaam op stedelijk niveau verwierf hij met de ‘De Zoölogie’, een verhalenshow over en in de Antwerpse Zoo. Andere belangrijke voorstellingen waren ‘Lulletje’, ‘Blackbird/Ne merel op nen tak’, ‘De snoek van Sjestov’ en ‘Hoe te leven’. In 2014 maakte hij met Mourad Bekkour ’Nuff Said, een multicultureel podiumproject dat in vier delen werd uitgezonden op Canvas. In het jaar 2000 corona maakte hij de onlineshow ‘de wereld staat stil’, opnieuw een samenwerking van Nuff Said en MartHa!tentatief. (bron foto: www.arenberg.be)

Menno Schilt-huizen

Menno Schilthuizen is een Nederlandse evolutiebioloog, ecoloog, wetenschapper bij Naturalis Biodiversity Center in Leiden en hoogleraar in kenmerkevolutie en biodiversiteit aan de Universiteit Leiden. Daarnaast werkt Schilthuizen als een onafhankelijk wetenschapscommunicator via zijn eigen bedrijf, Studio Schilthuizen. Samen met biospeleoloog Iva Njunjić heeft hij de organisatie Taxon Expeditions opgericht, die veldexcursies voor amateurwetenschappers organiseert naar Borneo en andere plaatsen. (bron foto: naturalis.nl)

Marc Peeters

Marc Peeters is een Belgisch acteur. Zijn bekendste rol is die van Fred ‘Fredje’ Stevens in Spoed. Peeters speelde gastrollen in onder meer Het Pleintje, Heterdaad, Terug naar Oosterdonk, Windkracht 10, Flikken en Alexander. Hij speelde ook mee in de film Misstoestanden (2000) als Oscar Weyler. Hij was verder een van de coaches in het Belgische X Factor. Tussen 2007 en 2009 speelde hij de terugkerende rol van politie-inspecteur Renaat Bosman in VTM-soap Familie. In 2019 sprak Peeters voor de Vlaamse versie van de remake van De Leeuwenkoning de stem in van Mufasa. (bron foto: de acteursgilde)

Lina Nasser

Lina Nasser is filosofe, bakker, fermentatie-specialist en liefhebber van lekker eten. Ze woont vlakbij de berm en zag de voorbije jaren de planten en bomen evolueren. Zo ontdekte ze meer en meer eetbare planten en bloemen die ze verwerkt voor eigen keuken.(foto: Anton Fayle)

Beeld-atelier ABK Mortsel 2

De tweede bijdrage aan gebermte van de ABK Mortsel is een prachtig stil protest. Kunst moet er zijn volgens de leerlingen uit de lagere en middelbare graad beeldatelier. Altijd en voor iedereen. Daarom dragen zij kunstwerken naar buiten en plaatsen ze verspreid over de berm. Op ruim 50 pancartes is een greep uit de werken te zien die de jongeren van de academie van Mortsel en Edegem hebben gemaakt. Babette Cooijmans coördineert dit project.

Christophe Batens

Christophe Batens schrijft beeldrijk over innerlijke werelden en emotionele landschappen. Zodra iets hem raakt, is zijn pen niet te stelpen. In 2018 studeerde hij af in Literaire Creatie Poëzie aan de Academie van Lier met de bundel ‘Nachtvaarders’. In 2017 won zijn actualiteitsgedicht zilver op de Bonusgedichtenwedstrijd van Radio 1. Ook in het schilderen leidt Christophe’s gevoelswereld borstel en verf. Veelal abstracte doeken, soms met een zweem van figuratie. Christophe is in alles wat hij doet een zoekende ziel en bovenal een gelukkige partner en vader in een nieuw samengesteld gezin in Mortsel.

Bert Lezy

Bert Lezy is tekenaar, graficus, schilder, performer, live-tekenaar, srtiptekenaar, videomaker, radiomaker, ontwerper en animatiefilmer. Hij stelde zijn werk zowel onder als bovengronds tentoon in oa M HKA, Arenberg, Martin Van Blerk, Atelier Jacques Gorus, Troebel Neyntje, Oever 21, Studio 68, Cinema Nova… De muurschildering rond Jean Marie Berckmans op het gebouw Hof Ter Beke is van zijn hand. Zijn werk is verder ook zichtbaar op diverse plekken in de openbare ruimte, in cultuurhuizen en in horeca-zaken in Antwerpen. Lezy is tevens programmamaker van Blaastaal, een radioprogramma op Radio Centraal.

Kris van ‘t Hof

Kris van ‘t Hof specialiseerde zich in monumentale kunst en kunst In Situ. Hij is docent ‘Ontwerpen’ in de Bachelor/Master opleiding Vrije Kunsten/In Situ en geeft Tekenen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen. In 2014 ontving hij een beurs voor kunst en cultureel erfgoed van de Andrew W.Mellon Foundation in New York City. Van ‘t Hof organiseert internationale workshops en studiereizen om transnationale kunstwerken en de samenwerking van kunstenaars te promoten. Hij is ook oprichter en bezieler van Ponte d’ Arte, een artistieke hub en residentie in Ponte da Mucela, nabij Coimbra, Portugal. Het is een groot In situ-project in ontwikkeling, dat verschillende aspecten omvat, waaronder sociale, architecturale, ecologische, pedagogische, historische, performatieve, beeldende kunst en design.

Pieter Cooreman

Pieter Cooreman zet zijn bariton in om zijn muzikale motto ‘drie akkoorden en de waarheid’ kracht bij te zetten, in het Nederlands. Samen met Stefan Coltura (viool) en Steven De Peuter (bas) steekt grote country-hits van de nieuwe golf mega-sterren uit Nashville in een nieuw, Nederlandstalig jasje. Door de vertaling gaan de oprechte, soms rauwe songs recht naar het hart. Verwacht je aan sfeervolle, indringende vertolkingen, afgewisseld met eigen, fijnzinnige werkjes. Pieter Cooreman werd eind maart 2022 verkozen tot de eerste Joe Lage Landen Ster ooit. (bron foto: youtube)

Patrick Lahousse

Patrick Lahousse is naast leerkracht en levenskunstenaar ook een verteller die verhalen op een geheel eigen wijze weet te maken en te verweven met de situatie die zich aan hem aandient. Hij is ook contrabassist bij onder meer Alborea, Sans Gène en sinds kort ook bij Bal Mystique, een recent opgerichte muziekgroep die franse chansons vertolkt.

Au bal mystique

“Au Bal Mystique” is een kwinted met een hart voor het Franstalige lied. Chanson klinkt aangenaam door zijn melodisch, ontroerend en/of dramatisch karakter. Vaak klinken de chanson-melodieën ook bekend in het collectieve oor. De Franse chansons van Au Bal Mystique worden vertolkt door: Herman Dils(gitaar – zang), Raf Stroobants(piano – zang), Patrick Lahousse (bas – zang), Sara Melis (viool – zang) en Erwin Peeters (slagwerk – zang).

MET DANK OOK AAN

Aernout Van de Walle, Amber Billion, Annemie Chapelle, Annemie Creemers, Anne-Mie Mortselmans, Bas, Ben Vandelook, Chiro STAM, Christoffel Buyst, Christophe Batens, Dirk Goorden, Dirk Avonts, Elke Vochten, Geert Tielemans, Geert Voets, Gert De Keyser, Hélène Goossens, Ilse Glorie, Ilse Lacante, Ive Van der Auweraert, Jan Corens, Joachim Walgrave, Juul Pluym, Kaatje Pluym, Kristin Wuyts, Leen Wouters, Liesbet Boen, Lieve Wauteraerts, Livia Moreau, Lydia Cassiers, Marc Van Berckelaer, Marc Van Noey, Marc Verbelen, Matthias en Kaat, Max Temmerman, Patrick Verstraeten, Peter Mous, Raf De Decker, Raoul schoeters, Redgie Michielsen, Sabine Caremans, Sofie Schoeters, Stef Liebrecht, Steve D’hulster, Tinne Pluym, Wim Nuyts en iedereen die we mogelijk vergeten zouden zijn.